fredag 9 augusti 2013

Att kommentera på nätet

Idag har jag för första gången taget bort en kommentar jag gjort på ett inlägg på en blogg. Inte för att jag inte står för den utanför att jag kom på att platsen kanske var fel. Efter att ha funderat ett bra tag på OM jag över huvudtaget ska kommentera, varför och om det så att säga är någon ide, så skrev jag den. Men så nu så kom jag på att jag raderar den och sen skriver HÄR om min egen uppfattning: 

När podden "Stickwithus" startade i vintras och då med jätteduktiga sticktjejer jag dessutom (idag alla) är bekant med,  blev jag jätteglad. En ytterligare (i mina ögon intressantare) stickpodd på svenska: Jippiee, och som dessutom verkligen är jätteinnehållsrik med allt vad en garnintresserad kan vilja gotta in sig med, hade startat! Fyra, i mina snart 52-åriga ögon unga tjejer som kan så mycket tillsammans om att spinna, färga, designa egna mönster, visa oss Ravelry och inte minst mycket inom själva stickningen är en fröjd att lyssna på.
Att dessutom (enl mig) lite lagom få höra vad som hänt dem "privat" sen sist, är oxå kul. 
Men sen kom avsnittet som handlade om ett stickläger på Öland där två av tjerna varit med samt de två andra tjejerna som har "Stickpodden";  den andra eller egentligen den först startade podden om stickning, på svenska. Jag hade sett fram mot att få höra om hur detta stickläger varit men under programmets gång blev jag än mer frustrerad över som jag tycker inskränkta uttalanden om folks utseende och beteende:
-På Böda camping sa de sig ha mött tjocka människor, folk med tribals (speciella tatueringar enkelt förklarat), hög musik av viss sort och barn.... 
- "Äldre (till åldern) stickare har svårt för att lära om det de lärt sig en gång, och har lägre betalningslust för mönster medan yngre är motsattsen. Det fanns ett undantag.

-:Om man inte är van vid campingar eller av någon anledning bott i en tystare, kanske mer "skyddad" värld några dagar kanske man känner så här när man kommer till ett mer folkrikare ställe men jag kände mig illa berörd av dessa påtalanden. 
-:Vad gäller åldersrelationen är min uppfattning att det mer beror på var man bor och vilken tillgång och kunskap man kan skaffa sig, än ålder.
I alla år innan Internet fanns hos "alla" var vi alla tvungna att köpa mönster och då tillsammans med garnet till just den där tröjan och på -70, - 80-talet  vet jag att jag fick betala 30-35 kr/mönster; som ju då var rejält dyrare i den tidens pengar. Att bara köpa mönstret gick nästan aldrig o då berodde det på att dealen mellan garnfabrikanten o garnaffären var sådan. Tror det är så mycket även idag om du går in i en affär och bara vill köpa ett mönster. Så visst 17 är vi äldre vana vid att betala för designens jobb. Däremot tror jag att det kan bli lite missförstånd för de som inte är så vana datoranvändare när faktiskt väldigt många enskilda designers och garnföretag ger ut gratismönster också via just Internet på både svenska och andra språk.

Jag tänker fortsätta lyssna på Stickwithus och hoppas detta var ( i mitt tycke) ett undantag, med en i övrigt mogen, innehållsrik, lagom fnissig pod med dessutom ett språk som tilltalar mig.


6 kommentarer:

 1. Nu har jag lyssnat på poddavsnittet och jag håller med dig i din kritik.
  Jag är både tjock, tatuerad och gillar pizza och känner mig faktiskt lite "mobbad". Dessutom är min erfarenhet att ALLA hellre vill ha gratis mönster oavsett ålder, om man kan det.
  Men INTE att äldre inte vill betala för mönster. Det osar fördomar mot andra grupper än den grupp som poddarna tillhör själva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Jag gillar också pizza, funderar på att tatuera mig och är inte tjock, men tycker det är ok när man är det.

   Det var inte meningen att du skulle känna dig mobbad! Jag gjorde ett längre svar här nere och hoppas det inte finns några hard feelings efter det.

   Radera
 2. Tack för komplimangen i min blogg!
  Det var en trevlig Tee att sticka :-)
  Och tack! jag ska ha kul i Habo :-)

  SvaraRadera
 3. Jag känner att du missuppfattat mig och vill gärna förklara hur jag menar.

  Ja på Böda camping så kändes besökarna som en väldigt homogen grupp. Jag sa inget om att den var dålig. Jag tror jag nämnde att jag, efter att ha tillbringat flera dagar i en stuga, fick väldigt hög puls av musiken, alla ungar som skrek efter pommes och stämningen. Jag är ingen campingmänniska och för mig kändes det som att komma in på ett tivoli. Och jag är en människa som gillar att skämta så då gjorde jag en parodi på min upplevelse. Som jag nu förstår träffat ömma punkter. Sorry!

  Jag tycker att det är svennebanan på Böda. Och jag tycker det är helt ok att folk åker dit. Och jag tycker det är helt ok att folk gillar det. Vi är ju olika. Och jag är svennebanan på mitt sätt inom andra områden.

  Jag har kompisar i alla kroppsformer och både med och utan tatueringar. Och alla är ok!

  Ang "äldre och deras sätt att lära sig" så talade jag utifrån vad jag stött på under kursen som lärare. Och jag upplevde att +65 ofta ville ha tydliga uppgifter under kursen och inte fritt lärande. Och mer än en gång hörde jag nån utbrista "oj vilket smart sätt. Här har jag stickat i 35 år på samma sätt." Så ja, jag tror att yngre oftare kan flera olika sätt att göra tex minskningar och ökningar på än de som följde syslöjd lärarens råd i 35 år.

  Min upplevelse är att många som stickat i hela sitt liv helst vill ha gratis mönster. Jag läser ofta om mönsterletande i forum som avslutas med "helst gratis". Jag vet att mönster kopieras friskt i butiker och jag har uppfattningen att fler yngre än äldre köper mönster. Det betyder ju inte att det är sant - utan bara att det är min åsikt. Precis som du får ha din åsikt. Vad som sen räknas som yngre respektive äldre är svårt. Det är ju lika mycket sinnet som åldern på körkortet som spelar roll.

  Och jag tror när man lyssnar på en podd så är det för att man vill höra åsikter, upplevelser och annat i livet av den som poddar. Ibland gillar man inte det man hör. Och då är det bra när man ryter till så att det finns en chans att förklara sig.

  Jag beklagar om du tagit illa vid dig. Det var inte min mening. Och jag är glad att du hittat Stick With Us Podcast. Det är en superhärlig podd.

  Ha en härlig höst,
  Elin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej jag är inte sur utan blev bara beklämd över det jag tyckte var raljerande pga okunskap o oerfarenhet enl mig som KAN bero på var man lever o bor. Har även pratat med fler väninnor min ålder o äldre som reageeat likadant på just hur man uttrycker sig o vilket ansvar man har när man sas lägger ut sina egna erfarenheter som kanske blir till en sorts sanningen för vissa.
   Själv är jag 51 har gått från 123 kg till idag 78.5 på två år och har en stor stickande flodhästflicka som stickar som tstuering på min axelo gillar inre att campa MEN är noga med att respektera dom jag vistas bland utan att peka finger åt dom. Hade det varit olika folkslag eller könstillhörigher som varit där så kanske det inte uttalats med samma avståndstagande. Sen finns det mug veterlugt ingen butil i GBG som skänker birt mönster. Även dropskataloger får man betala för.sticka lugnt

   Radera
 4. Ursäkta alla stavfel med tjockt finger på mobil sent på natten men jag tror innehållet förstås i alla fall:-)

  SvaraRadera